Benodigheden:
- 1 kg champignons of kastanje champignons
- 1 grote ui of sjalot
- 1 teentje knoflook
- 4/5 eetlepel paneermeel
- gevliesde ossenhaas ong. 800 gram middenstuk (puntjes gebruiken voor een heerlijke salade
- peper
- zeezout
- olijfolie
- Snel bladerdeeg
- 250 gram boter
- 250 gram bloem
- 125 ml ijskoud water ( evt ijsklontjes toevoegen)
- 4 gr zout
- Ongeveer 250 tot 300 gram serranoham
Extra benodigheden
Bakpapier, keukenmachine, plasticfolie, koekenpan, extra bloem voor bestuiven en een ei voor insmeren deeg.
Snij de champignons pel en snijd de sjalot/ui en knoflook grof. En maal dit in de keukenmachine tot een bruine pasta .
Verwarm vervolgens in de koekenpan en hierin de pasta totdat alle vocht is verdwenen.
Duur ongeveer 20-30 minuten. Roer wel regelmatig en zorg dat het niet aanbrand zet het vuur half hoog. Het is klaar als het korrelig is en niet meer plakt.
Breng het op smaak met versgemalen peper en zout.
Hierna laten afkoelen in de koelkast.
De ossenhaas een uur van te voren uit de koelkast halen.
Goed droogdeppen en een half uur van te voren bestrooien met groef zeezout.
Daarna bakken met olijfolie of roomboter in circa 5 minuten op middelhoog vuur zorg dat het vlees rondom mooi bruin is.
Haal het vlees uit de pan en leg het in de koelkast en laat het volledig afkoelen.
Maak hierna het deeg.
Snij de boter in blokjes. Maak een kuiltje van bloem en verdeel de boterblokjes hierin.
Voeg wat water en grofzeezout toe. Rol hierna het deeg uit tot een rechthoek van 40-15 cm .
Vouw het deeg in drieën in elkaar,
Draai het deegpakketje een kwartslag en rol het weer uit tot een rechthoek, vouw het wederom in drieën. Maak hiervan drie pakketjes. Laat het deeg in plasticfolie circa 20-30 minuten rusten.
Leg de plakjes serranoham dakpansgewijs op een ruim stuk plastic folie.
Smeer de ham in met de pasta van champignons en leg vooraan de koude ossenhaas.
Rol de ossenhaas strak op en knoop de folie aan de zijkant dicht.
Leg het hierna 5 tot 10 minuten in de koelkast.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol de deeg uit .
Haal het vlees uit de folie en leg het vlees aan het begin van de deeg.
Rol de deeg om het vlees, zorg dat er geen lucht onderkomt.
Vouw de uiteinde naar elkaar.
Rol de beefwellington strak en folie en leg het 12 uur weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 graden,
Haal de beefwellington uit de plasticfolie.
Smeer het deeg in met eigeel en bestrooi het met een beetje grove zeezout.
Bak de beef wellington in ca 45 minuten tot een uur medium rare, met een kerntemperatuur
van 55 graden. Korter en langer kan ook ( afhankelijk van je voorkeur).
Hierna de beefwellington uit de oven halen e n direct aansnijden.
Serveren met een heerlijke rode wijn bijv Pinot Noir of Merlot uit Argentinië of Chili.
Vlees Clubsteaks verse gevliesde ossenhaas
Tip Ossenhaaspuntjes salade
Salade, ossenhaaspuntjes , balsamicoazijn, pijnboompitjes, parmazaanse kaas