Clubsteaks.nl

Tips van en voor echte liefhebbers

Ontdooien

Om de kwaliteit van ons vlees optimaal te handhaven vriezen we onze producten in. Hierdoor blijft de smaak van het vlees het best behouden. Om van het vlees te genieten heeft het de voorkeur om de ingevroren producten vlees langzaam te laten ontdooien.  We hebben hieronder een overzicht gemaakt van hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Koud water

Ontdooi vlees door het onder koud water te houden. Dit is een snellere manier van ontdooien.

Heb je beperkte tijd om bevroren vlees te ontdooien, dan adviseren we je om het onder koud water te houden. Hou wel rekening met een tijd van 30 minuten voor 500 gram vlees. Bij grotere stukken kan het twee uur duren.

Doe het vlees in een waterdichte plastic zak (ons vlees is veelal al vacuüm  verpakt) en leg deze in koud water. De truc is om het water elke 10-15 minuten te vervangen. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Gebruik een ruime hoeveelheid water

Plaats nooit onverpakt vlees in water. Ontdooien in water is veilig als koud water wordt gebruikt, dus nooit warm water gebruiken.

Ons advies is om wanneer je de ‘koud water methode’ hebt gebruikt, het vlees dezelfde dag nog te consumeren.

De magnetron

Ontdooi vlees in de magnetron. Dit is de snelste methode

Wij raden de eerder genoemde manieren aan. Maar in deze drukke tijden kan de voorbereidingstijd onder druk komen te staan. Dan is het bij kleinere stukken vlees mogelijk om de magnetron te gebruiken.

Wij raden af om grote stukken vlees in de magnetron te ontdooien. Het vlees verliest aan de buitenkant  relatief veel vocht, terwijl het aan de binnenkant bevroren blijft.

Verwijder de verpakking en leg het stuk vlees op een magnetronschaal. Ontdooi het vlees op de laagste stand, of de ontdooistand van de magnetron. Er is geen tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van magnetron tot magnetron Bereid het vlees onmiddellijk nadat het in de magnetron is ontdooid. Ontdooien in de magnetron kan het vlees gedeeltelijk verwarmen. Bewaar het dus niet om het eventueel later te bereiden.

Bereiden

Voor het bereiden van vlees heeft iedereen zijn eigen smaak en voorkeur. Hieronder geven wij u wat basis informatie over bereiden/kruiden en smaakcombinaties.

Kruiden

Kruiden en specerijen geven veel smaak aan de maaltijd. De bereiding van een lekker stuk vlees begint met de het juiste  gebruik van kruiden. Ook tijdens het bakken of grillen kunnen kruiden toegevoegd worden om de smaken goed tot hun recht te laten komen.

Smaak Combinaties

Rundvlees:
Peper / Knoflook / Paddestoelen / Rode Wijn

Kalfsvlees:
Knoflook / Paddenstoelen / Tomaat / Uien

Varkensvlees:
Knoflook / Uien / Rozemarijn / Tijm / Honing

Lamsvlees:
Tijm / Rozemarijn / Tomaat / Mint