De koelkast
Ontdooi vlees in de koelkast waar de temperatuur altijd 5˚C of minder is.
Door vlees (en vis) langzaam te laten ontdooien in de koelkast behoud je zo veel mogelijk de kwaliteit die het had toen je het bij ons kocht waardoor het veilig blijft. Het is bovendien een gemakkelijke manier van ontdooien .
Het enige wat je hoeft te doen is het vlees ongeveer 24 uur van te voren te verplaatsen van de vriezer naar de koelkast. Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding afgedekt op een bord of in een schaal, liefst onderin de koelkast. Tijdens het ontdooien in de koelkast blijft het vlees op en veilige, koude temperatuur bewaard, waardoor de ontwikkeling van bacteriën beperkt blijft.
Het is niet nodig om vlees dat in de ijskast is ontdooid dezelfde dag te bereiden.
Koud water
Ontdooi vlees door het onder koud water te houden. Dit is een snellere manier van ontdooien.
Heb je beperkte tijd om bevroren vlees te ontdooien, dan adviseren we je om het onder koud water te houden. Hou wel rekening met een tijd van 30 minuten voor 500 gram vlees. Bij grotere stukken kan het twee uur duren.
Doe het vlees in een waterdichte plastic zak (ons vlees is veelal al vacuüm verpakt) en leg deze in koud water. De truc is om het water elke 10-15 minuten te vervangen. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Gebruik een ruime hoeveelheid water
Plaats nooit onverpakt vlees in water. Ontdooien in water is veilig als koud water wordt gebruikt, dus nooit warm water gebruiken.
Ons advies is om wanneer je de ‘koud water methode’ hebt gebruikt, het vlees dezelfde dag nog te consumeren.
De magnetron
Ontdooi vlees in de magnetron. Dit is de snelste methode
Wij raden de eerder genoemde manieren aan. Maar in deze drukke tijden kan de voorbereidingstijd onder druk komen te staan. Dan is het bij kleinere stukken vlees mogelijk om de magnetron te gebruiken.
Wij raden af om grote stukken vlees in de magnetron te ontdooien. Het vlees verliest aan de buitenkant relatief veel vocht, terwijl het aan de binnenkant bevroren blijft.
Verwijder de verpakking en leg het stuk vlees op een magnetronschaal. Ontdooi het vlees op de laagste stand, of de ontdooistand van de magnetron. Er is geen tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van magnetron tot magnetron Bereid het vlees onmiddellijk nadat het in de magnetron is ontdooid. Ontdooien in de magnetron kan het vlees gedeeltelijk verwarmen. Bewaar het dus niet om het eventueel later te bereiden.